Twee mannen praten in de tuin

Factsheet: ontmoetingscentra voor ouderen met (beginnende) geheugenproblematiek

In november 2020 presenteerde het Nederlands kabinet de ‘Nationale Dementiestrategie 2021-2030’. Hierbij streeft de overheid ernaar dat in 2030 80 procent van de thuiswonende ouderen met (beginnende) geheugenproblematiek toegang heeft tot een ontmoetingsplek dichtbij huis. Daar kunnen zij deelnemen aan activiteiten die aansluiten bij hun wensen en behoeften. Deze ontmoetingsplekken bestaan weliswaar al, maar om het doel van 80 procent te halen is een forse toename noodzakelijk.
Gemeenten en welzijnsinstellingen zijn dan ook volop aan de slag om ontmoetingsplekken op te zetten en te faciliteren.

In Twente is dit niet anders: sommige instellingen hebben (verschillende vormen van) ontmoetingscentra opgezet en sommige instellingen zijn nog op zoek naar manieren om dit te gaan doen. Binnen Twente is er een behoefte aan onderbouwing van deze ontmoetingscentra: wat werkt bij het opzetten ervan, hoe kun je
garanderen dat de ontmoetingscentra blijven draaien en wat zijn goede voorbeelden? Om deze vragen te beantwoorden heeft de Werkplaats Ondersteuning Thuiswonende Ouderen een project rondom deze ontmoetingscentra opgezet. 

Over deze publicatie

Auteur
Dr. Peter Gramberg & Eli Haafkens, MSc
Publicatiejaar
2024